26 Ocak 2011 Çarşamba

~Sağlıklı Yaşam Trendinin;Yaşam Stilleri, Giyim ve Yeme-İçme Alışkanlıklarına Etkileri ~


Ekolojik bilinç, sağlıklı beslenmeyle hayatımıza girmiştir. İlk olarak gıda sektörüyle karşımıza çıkan “organik” tanımı, sırayla ekolojik akım ve ekolojik tasarım sektörünü de etkisi altına almıştır. Artık bu tanımı tüm  tasarım etiketleri üzerinde görebiliriz.
                 Eglu Cube                                               Organik, kodlanmış yumurtalar         
Sağlıklı yaşam trendinin oluşum felsefesiyle hareket eden, bilinçli tüketiciye cevap vermek isteyen firmaların artık çevreye zarar vermeyen organik malzemeleri tercih etmesiyle çevre dostu malzemeler hayatımıza girmiştir.
        
 Bu “yeşil akım” çevreyi düşündüğü gibi, hem tüketici sağlığını hem de insanların yaşam koşullarını dikkate alan tasarımlar üretmeyi hedeflemektedir.

Masum gibi görünse de, organik olmayan tüm malzemeler insan ve çevre sağlılığı açısından oldukça tehlikeli olabilmektedir. Örneğin; ev tekstilinde kullandığımız pamuk, kumaşın nikotini olarak tanımlanmaktadır. Pamuğun ekiminde kullanılan böcek ilaçları, toprağı ve suyu kirletmekte, bu nedenle her yıl birkaç pamuk işçisi hayata veda etmektedir.
 Durum bu kadar ciddi olunca da, giyilen kıyafetten, evlerde tercih edilen tekstil ürünlerine kadar sorgulamak kaçınılmaz hale gelmektedir. Artık “yeşil akım” ı takip eden bilinçli tüketiciler karşısında büyük firmalar, haşere ilacı bulaştırılmadan yetiştirilen organik pamuktan, bambudan, soyadan kumaşlar üretmektedirler.

Ayrıca kumaşın boyama ve üretim aşamasında da hiçbir kimyasal madde içermeyen kök boyalar kullanılmaktadır. Artık yapılan tüm son koleksiyonlarda da mimarlar, tasarımcılar, üreticiler ve tercihleriyle tüketiciler “yeşil” e doğru gittiklerini kanıtlamışlardır. Sadece doğal malzemelerin kullanılması, biyolojik sistemlerden etkilenilerek tasarımlar yapılması, hep sağlıklı yaşam eğilimleri doğrultusunda ortaya çıkmıştır.


0 yorum:

Yorum Gönder