6 Ocak 2011 Perşembe

~Çevre Kirliliğinin Tasarıma Etkileri~


                                  
                                      EARTH SONG  MICHAEL JACKSON                                    

"What have we done to the world
Look what we've done
Did you ever stop to notice
The crying Earth the weeping shores?"
MJ
Hayatın doğal dengesinin bozulmasıyla bizleri her geçen gün giderek daha fazla etkileyen, yeni çözümler üretilmeye çalışılan bu büyük sorun, tasarım içinde de oldukça değişik ve sıra dışı fikirlerde ortaya çıkarak kendini hatırlatmaktadır.

Gruplardaki algıyı değiştiren tüm olaylar trendlerin oluşmasındaki önemli faktörlerdendir. Olaylara verilen tepkiler genellikle olayın kendisinden daha büyük olmaktadır. Bu yüzden duygusal ortamın hangi hızla ve neden değişmekte olduğunu vakit kaybetmeden incelenilmelidir. Gelecekle ilgili stratejileri kurmak için toplumları etkileyen olayları tasarım etkileriyle incelemek dışında, sadece rakamları, grafikleri ve tabloları analiz etmeyi tercih eden yorumculara göre, toplumsal eğilimlerin tasarım üzerindeki etkileri hiç bilinmeyen bir konu olarak kalacaktır.    



2000- 2010 yılları arasında meydana gelmiş doğal afetler ve toplumsal olaylar üzerinde kısaca durmak, bunların tasarımlar aracılığıyla kitleler üzerinde bırakmış oldukları etkilerin yansımalarını irdelemek, yükselen toplumsal eğilimlerin çıkış noktalarının belirlenmesi açısından en doğru yol olacaktır.

Hazırlanan tablolarda, geride bıraktığımız son 10 yıllık periyot içerisinde, çok da fazla tarihte geriye gitmeden, yaşadığımız sosyal olaylar “Google Trend Lab.”  kaynaklı, Türkçe gazete başlıklarıyla hergün önümüze gelmektedir.

Görülecektir ki, milyonlarca yıldır hiç olmaz denilenler, sorumlusu insan yüzünden artık bir bir gerçekleşmektedir.


Dünya nüfusunun hızla artmasına paralel olarak, artan enerji kullanımı, endüstrinin gelişimi ve şehirleşmeyle ortaya çıkan hava kirliliği insan sağlığı ve diğer canlılar üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.
Chris Dimino, Gas Mask Showerhead
Gaz maskesi formlu duş başlığı tasarımı
                              
Chris Dimino’nun, bilindik beyaz banyo fayanslarından gaz maskeli bir insan yüzü çıkartarak yaptığı, hem ürkütücü hem de şaşırtıcı duş tasarımı.

0 yorum:

Yorum Gönder