22 Ocak 2011 Cumartesi

~“SAĞLIKLI YAŞAM” TRENDİ~




Dünya hızla değişmektedir. Eskiden, sadece gelecek nesillere temiz bir toplum bırakmak için çalışmalar yapılırken, şimdiyse önümüzdeki yılın çevresel olarak bize neler getireceğini dahi bilmemekteyiz. Yaşanılan iklim değişikleri sonucunda artan kuraklık, çevre kirliliği, doğal afetler ve küresel ısınmanın etkileri gün geçtikçe artmaktadır. Hatta yaşamlarımız için büyük tehditler oluşturmaya başlamışlardır.

Durum bu haldeyken, devletin, yerel yönetimlerin ve bireysel olarak herkesin yapabileceği pek çok önlem mevcuttur. Enerji ve suda tasarrufa gitmek ya da gündelik hayat tarzlarımızı değiştirerek yapabileceğimiz önlemler, artık birer gereklilik haline gelmişlerdir. Değişen bu dünya düzeninde öncelikle tüketici olarak bilinçlenmek, doğayla uyumlu bir yaşam tarzı benimsemek ve talep etmek gerekmektedir.
Biodesign Group, Photo Bio Reactor Sculpture, Charles Lee.    
         Truffle, Jean Marie Massaud

Dünyada tüm bu olayların negatif etkilerinin fazlasıyla ortaya çıkmasıyla, herkes sağlıklı yaşam tarzını seçmeye, bireysel bilinçlenmenin temel oluşturduğu bu bakış açısıyla, bir anlamda mecbur kalmıştır. Bu dünya görüşüyle, 2000- 2010 yılları arasında, yükselen toplumsal yönelimlerden etkisi en büyük olan eğilim  “sağlıklı yaşam trendi” olarak kendini göstermeye başlamıştır. Çevreye duyarlı, uyumlu ve sosyal açıdan sorumlu tasarım ortak paydasında buluşan, güne ve geleceğe dair “Bilinçli Tasarım”lar da, bu doğrultuda yoğun olarak gündem oluşturmaya başlamışlardır.


Daha iyi bir dünya yaratmak, belirgindir ki geleceğin baskın teması olacaktır.Bireysel olarak herkesin, zarar vermeden, dünya için yapılmaya değer bir şey yaptıklarını hissetmeleri, her geçen gün daha büyük önem kazanacaktır ve kazanmaktadır. Bu kazanımlar doğrultusunda, birçokları için hayat artık çalışmak, yönetmek ve tüketmekden daha fazla şeyler ifede etmeye ve farklı  değerler olduğu hissedilmeye başlanmaktadır. Aslında sağlıklı yaşam trendi kapsamında oluşan yeni yaşam görüşüyle; “hayat hayatın kendisinden de daha fazla birşeydir”,  diye düşünmeye başlayan toplum, bu noktada gün be gün doğaya, çevreye ve kendine daha saygılı olmaya başlamaktadır.1
Bilinçli tüketici, kirlettiğimiz çevreyi ve bozduğumuz doğal dengeyi kurtarmak için sadece yedikleri içtikleriyle değil, kullandıkları araçların, malzemelerin, evlerinin yaşam şekillerinin çevreye zarar verip vermediği konusunda da duyarlı davranan kişi olarak tanımlanmaktadır. Bundan birkaç sene önce, çevre dostu tasarımlar denildiğinde sadece hippilerin giydiği 70’li yılların ruhunu yansıtan tasarımlar aklımıza gelirken, bilinçli tüketici sayısının hızla artmasıyla artık tasarım içindeki ürünlerin büyük bölümü çevre dostu yaklaşımlarla üretilmeye başlanmışlardır.

Aydın, B. ve Şirin. A. ve Yazıcı, M. ve Otrar, M. ve Yaycı, L., (2002), Gelişim Psikolojisi-İnsan Gelişiminin Temelleri, Newport International University, Sfn Yayıncılık, Ankara

0 yorum:

Yorum Gönder