28 Ocak 2011 Cuma

~Sağlıklı Yaşam Trendinin Tasarıma Etkileri 2_ Sağlıklı Yaşam Mekanları ~


Performanslarıyla sağlıklı bir çevreye uyumlu malzemeler artık global birer gereksinim haline gelmekte, bunun yanında her şeyden önce asıl amaç sağlıklı yaşam mekanları oluşturmaktan geçmektedir.  

Gelecek çevresel kaygılarI taşıyan projeler, bu günün tecrübesini dikkate alarak, doğaya karşı olan hiçbir kuralı kırmayacak gibidir. Yapılan son sosyal tabanlı araştırmalara göre, tüm bunların yanında doğanın içinde bulunduğu hızlı değişim, insan psikolojisi üzerinde bazı şeylerin artık aynı kalması talebini yaratacak, el değmemiş doğa, geleneksel ürünler ve süreçler istenecek gibi görülmektedir.  


 Hız ve sürekli değişim, değişmeyen, yani “eski” diye tanımlanan şeylerin değerini arttıracaktır. Akıllı dünyayla bağlantılı, az enerji tüketen yeni binaların ve yapıldığı çağa ayak uydurmakta gitgide zorlanan beton binaların yerine “eski evler”, bakım, yalıtım, enerji gibi kullanım kısıtlamalarıyla ilgili düzenlemelere uygun hale getirilerek, sahip çıkılacak gözdeler olmaya devam edileceklerdir.

 “Sağlıklı yaşam evlerine” dönüştürülen, eski evler kıymetleneceklerdir.
 Mimarların ve iç mimarların, doğayla adeta bütünleşen tasarımları, yakın gelecekte konut kavramına farklı yaklaşımlar getirecektir.

 “Eski evler” antikalar gibi korunup “sağlıklı yaşam evlerine” dönüştürülürken, yükselen beton binalar yıkılmaya başlanacaktır.  Ya da hayallerimizi değiştirecek farklı alternatifler mimarlar tarafından düşünülmeye başlanacak, apartman dairelerinin de bahçeleri olacaktır. Bu ekolojik binalardaki, doğaya uyumlu ekolojik tasarımlar sayesinde, şehirlerimiz daha yaşanılır ve doğayla iç içe olacak, balkonlarda yeniden kendi besinlerimizi yetiştirip büyütmeye başlamak çok da ütopik olmayacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder