20 Ocak 2011 Perşembe

~Türkiye’de Trend Kavramı ~

Dünyanın her yerinde farklı tasarımlar ilgi görmektedir. Bu yüzden yönelimler doğrultusunda ülkelerin toplumsal analizleri yapılmakta ve gerisi tasarım ekiplerine bırakılmaktadır. Her ülkenin kendine ait bir tasarım dili mevcuttur. New York’lu tasarımcılar şehrin hareketliliğini, canlılığını ve sürprizlerini, Fransız tasarımcılar sakin, romantik ruh hallerini, İngiliz tasarımcılar klasik, şık, ve sade çizgilerini aynı endüstriyel devrim öncesi, eğilimlerin ressamların  eserlerinde sanatla karışması gibi endüstriyel estetikle birleştirmektedirler.

Dünyadaki trendler ülkemize neredeyse diğer ülkelerle eş zamanlı olarak gelmektedirler. Tüm bunlar, birer yaşam tarzı ve ürünü haline gelmeye başladıklarından dolayı, kim olduğumuzu her zamankinden daha fazla sembolize edip, dışa vurmaktadırlar. Türkiye dünyada trendleri belirleyen olmaktan çok, satın alan ve taklit eden ülke olarak görülmektedir. 2000'li yıllardan sonra tasarım olgusunun Türkiye'ye yerleştiğini düşünürsek, kendilerini, global eğilimlerle ve yurtdışı tercihleriyle ifade edip dahil olmaya çalışan bireylerin yüzeysel kalmalarından dolayı, yapıştırma gibi kalmaktadır. 

Dünyayı şekillendiren yaratıcılar arasında, Ülkemizde öncü olarak söyleyebileceğimiz isimler var, Derin tasarım grubunun kurucusu, Aziz Sarıyer ile oğlu Derin Sarıyer. Diğer bir isim, Atatürk ‘ün Chanel’e tasarlattığı kara kuvvetleri üniformalarını yeniden Türklere özgü bir desenle tasarlayan Arzu Kaprol. Bir diğer isim de yaptığı tasarımlarla toplumu etkileyen, Cemil İpekçi. Yine moda sektöründe birçok ilki yapan Yıldırım Mayruk, “2023’e hikâyeler serisi” İsim yapan Türk tasarımcıların sayıları gün geçtikçe artmaktadır. Özlem Sürer, Ümit Ünal, Can Yalman, Hatice Gökçe, Murat Patavi, Defne Koz, Bahar Korçan, İsmail Acar, Bennu Gerede, Erdem Akan, Koray Malhan, Cem Dinlenmiş, Alp Nuhoğlu, İnci Mutlu, Murat Gunak, Tanju Özelgin...

Mobilya ya da dekorasyon objesi tasarımında güçlü bir yükseliş içerindeyiz. Daha önceleri sadece uzaktan izleyip yorumlar yapabildiğimiz pek çok tasarım yarışmasında ve ya fuarlarda birincilikler kazanmaya başladık. Bu büyük piyasa içerisinde tasarımcı olarak ta var olan Türk firmalar ve isimler artık mevcut. Standartları ile de dünya standartları seviyesinde olan tasarımlar artık dünya pazarında. Koleksiyon, Mozaik, Derin, Vitra, Outoban, Axis, Tuna akla ilk gelen öncü firmalardandır.

Büyük bir hızla değişmekte olan trend kavramında, rekabetçi bir konuma gelebilmemiz için, asıl önemli olan, toplumun nelere yöneleceğini önceden sezebilmek ve bunu en doğru şekilde üretime adapte edebilmektir.  

 “Herhangi bir şeyi trend yapabiliriz ve herhangi bir endüstri üzerine uygulaya biliriz. Çünkü herkes tarafından ulaşılabilir bir şey, toplumun içinde duruyor. Önemli olan belirli bir trendin gerçekten iyi işleyen bir üretim veya strateji ya da başka bir uygulamaya nasıl adapte edileceğidir. İşte o zaman bir şeyler yakalamışız demektir.” 
                                                                            Ron Arad
 

0 yorum:

Yorum Gönder