7 Ocak 2011 Cuma

~Tasarımda Tsunami~

Tsunami, Banda Aceh önce, 2005

Tsunami, Banda Aceh  sonra, 2005

 Tsunami sözcüğü, dünya dillerine 15 Haziran 1896 yılından sonra girmiştir. Japonya’da, 21 bin kişinin hayatını kaybettiği Büyük Meiji Tsunamisi’nden sonra Japonlar’ın yaptığı yardım çağrılarıyla dünya dillerine kendiliğinden yerleşmiştir.


Hem insanların büyük çoğunluğun ölmesine ya da yara almasına hem de yaşamsal önem taşıyan altyapının büyük ölçüde hasar görmesine neden olan tsunamilerden etkilenen ülkelerin tamamında, en iyi zamanlarda bile acil durum ve sağlık gibi temel hizmetler -ulaşım, iletişim, elektrik ve su - büyük ölçüde yetersiz kalmaktadır. 

2005’de yaşanan büyük Asya felaketi sonrası, yüz binlerce insanın yaşamak için gerekli olan temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz durumda olmalarına, sıradan insanların gösterdikleri yardım ve ilgiye rağmen, dünyanın gelişmiş ülkelerinde, “Üçüncü Dünya” adı verilen bu ülkelerde yaşayan kitlelerin içinde bulundukları kötü duruma yönelik, hor görü ve kayıtsızlık sergilenmiştir.

Bush ve Blair’in tatil planlarında bir değişiklik yapmadan, konuyla ilgili yaptıkları gecikmeli açıklama ancak ilgisizliklerinden dolayı ciddi bir siyasi mahcubiyetin ortaya çıkma tehlikesi ortaya çıkınca gerçekleşmiştir. Bu da giderek bir bütün haline gelen dünya toplumlarında sosyal huzursuzluklara sebep olmuştur.

Yıl 2011 yakın geçmişimize büyük tsumani felaketleriyle yazıldı. Yaşanan bu felaketler sonunda, toplumu derinden etkileyen tüm manzaralar ve oluşan güvensizlik tasarımın içinde farklı şekillerde yer aldı. Çeşitli duyguların birleşiminden oluşan, bu dalga şeklindeki yeni formsal ifadelerle uygulanan tasarımlar, tasarım içinde özel bir kimlik haline geldi.


 



0 yorum:

Yorum Gönder