8 Ocak 2011 Cumartesi

~ AIDS - HIV Etkisiyle Hayat -Sanat - Tasarım ~




 “Do Something”  web sitesi tüm dünyadan katılımcıları olan AIDS hakkında oldukça kapsamlı büyük site.


Herkesin, hastalık kapmış olan kişilerinde kendi kişisel deneyimlerini paylaştıkları bu platforma www.dosomething.org adresinden ulaşanlar, bu konu hakkındaki yazıların yanında dünyada minik okullar, çocukların yaptıkları sergilerden ve ulusal konserler ve organizasyonlar dahil her türlü politik ve sanatsal olgulara erişebilir.

Gündelik hayatımıza bu kadar uzakmış gibi görünen, ancak kapının eşiğinde olan bu hastalık,  yapılan tıbbi çalışma ve yardımların yanında, her türlü sosyal olayın etkilerinin dışa vurumu olan tasarımın her alanın da önemli bir yere sahiptir.


Michael Jackson  "Gone Too Soon"
 AIDS' den ölen Ryan White için, 
http://www.youtube.com/watch?v=IcNamirwTaY

"Hemofili hastasi olan ve tedavisi icin aldigi kandan kendisine aids bulasan ve 1990 yilinda, 18 yasinda ölen amerikali genc. o dönemde aids'in ne olup ne olmadigi yeni anlasilirken ve aids'i sadece escinsellere bulasirmis gibi algilayan kamuoyuna kendisi kullanilarak bunun böyle olmadigi, aids'e herkesin yakalanma riskinin oldugunu ve cok ciddi bir epideminin söz konusunu oldugunu ve buna acilen önlem alinmasi gerektigini göstermesi nedeniyle o dönemde amerikan medyasinin gündemini uzun süre mesgul etmistir. amerikan halki ve aids icin önemli kamusal figürlerden biridir." ekşi sözlük

Michael Jackson'in "dancing the dream" isimli kitabinda kendisi icin yazdigi siir,
Ryan White
ryan white, symbol of justice
or child of innocence, messenger of love
where are you now, where have you gone?
ryan white, i miss your sunny days
we carelessly frolicked in extended plays
i miss you, ryan white
i miss your smile, innocent and bright
i miss your glory, i miss your light
ryan white, symbol of contradiction
child of irony, or child of fiction?
i think of your shattered life
of your struggle, of your strife
while ladies dance in the moonlit night
champagne parties on chartered cruises
i see your wasted form, your ghostly sight
i feel your festering wounds, your battered bruises
ryan white, symbol of agony and pain
of ignorant fear gone insane
in a hysterical society
with free-floating anxiety
and feigned piety
i miss you, ryan white
you showed us how to stand and fight
in the rain you were a cloudburst of joy
the sparkle of hope in every girl and boy
in the depths of your anguished sorrow
was the dream of another tomorrow.
           
                MJ


Dünyayı etkileyen en büyük salgın hastalıklardan belki de ilk sırada olan AIDS için ne yazık ki hala bir tedavi yöntemi geliştirilememiştir. Bilgilendirilme çabalarının dünyanın her yerinde gelişerek devam etmesine rağmen, HIV virüsü nedeniyle meydana gelen ölümler her geçen yıl artarak devam etmektedir. Bundan 10 yık önce, 2000 yılında yapılan Güney Afrika Tıbbi Araştırmalar Konseyi'nin raporuna göre; Güney Afrika'da beş milyon kişi HİV pozitiftir. Raporda, HIV / AIDS bağlı ölüm oranlarının yüksek olmasının, duruma karşı acil önlem almanın gerekliliğine dikkat çekilmektedir. Aynı rapora göre ne yazık ki, bölgede ölümlerin üçte birinin sebebi AIDS ve bunların bir kısmının kayda bile alınmamaktadır ve ne yazık ki bazı topluluklarda enfeksiyon oranı %70’lere kadar yükselebilmektedir.

HIV/AIDS, çocukluk dönemini de tüm dünyada kalbinden vurmaktadır. 2003 yılı sonu itibarıyla 18 yaşından küçük yaklaşık 15 milyon çocuk bu hastalık yüzünden kimsesiz kalmıştır.

 Çözüm için en önemli adım toplumun, dünya çapında AIDS hakkında bilgilendirilmesi ve konu hakkında siyaset, eğitici programlar ya da etkili yeni proje ve tasarımlar aracılığıyla net mesajlar aldıkları uyarılar yapılmasıdır.

 “Do Something” ( “bir şeyler yap”) adlı site, aslında bu toplumsal tepkilerden sonra oluşan, AIDS hakkındaki sitelerden en büyük ve özel olanı. Bono gibi pek çok önemli kişinin de yorumları ve bilgileriyle dahil olduğu site, tüm dünya çapında bir şeyler yapabilmek için sanal ortamda bir araya gelen insanlardan oluşuyor.  Oluşan kitlesel tepkilerinde başlangıç noktası olma özelliği sayesinde AIDS’le ilgili yapılan her türlü etkinliği burada bulmak mümkün.

 Herkesin, hastalık kapmış olan kişilerinde kendi kişisel deneyimlerini paylaştıkları bu platforma www.dosomething.org adresinden ulaşanlar, bu konu hakkındaki yazıların yanında dünyada minik okullar, çocukların yaptıkları sergilerden ve ulusal konserler ve organizasyonlar dahil her türlü politik ve sanatsal olgulara erişebilir.

Yine aynı siteden alınan rakamlara göre her geçen yıl artan ölüm sayıları ne yazık ki daha yapılması gereken çok fazla şey olduğunu göstermektedir.



 Karim Rashid, “safe band” (güvenli yara bantları),
 know AIDS/HIV

Karim Rashid ‘in 2004 yılında ilk prototiplerini “know AIDS/HIV” şirketi için tasarladığı bu bantlar HIV testini yapmaya herkesi teşvik etmek, bundan utanılmaması, aksine böyle bilinçli bir birey olunduğu için gurur duyulmasına işaret etmek için amaçlanmıştır. HIV testi yaptırmış olan pek çok kişinin, bunu saklaması yerine toplum içinde farklı bir şekilde dikkat çekerek, en azından herkese duyarlı olmayı aynı zaman da ilgi uyandırıcı bu renkli bantlar aracılığıyla toplumun bu yöndeki algısını değiştirerek bilinçli, hazırlıklı ve tedbirli olmayı hatırlatacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder