8 Ocak 2011 Cumartesi

~Tasarım Diliyle Savaşlar ve Tasarımda Terör 2 ~ Bodyguard Ürünler

Her yerde ve her zaman, insanlar artık güvende olmak istiyorlar. Özellikle artan terör saldırılarının ardından sokaklar, otobüsler ve iletişimin kopuk olduğu metro istasyonları bu yerlerin başında geliyor.

Japon metrosuna yapılan sarin gazı saldırısı sonrası artan endişelerin farkına varan Siemens, şu anda yalnızca New York metro istasyonlarında bulunan ve 7 / 24 polis merkeziyle bağlantılı olan bir yardım noktası istasyonları tasarladı.

Pek çok kişinin değil metro istasyonları, kendi evlerinin önünde dahi saldırıya uğraması, soyulma olaylarının günden güne artması da yine tasarımcıları, bu konularda ki farklı arayışlara sürükledi. Böylece korunma amacına uygun farklı tasarımlar hayatlarımıza girmeye başladı.
   
                               
Londra’ da bulunan, Central Saint Martins College of Art and Design tarafından ilk 2000 yılında suç araştırmaları ve ardından tasarımlar yapılması için düzenlenen workshopta, ortaya çıkan tehlikelere karşı alınabilecek kişisel önlemlere yönelik farklı pek çok yeni tasarım, günlük hayatta, özellikle Londra sokaklarında, kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca amaç bu workshoplarla ortaya çıkan tasarımların, genel güvenlik odaklı konsepte olmalarının  yanında, çok şık ve estetik olabileceklerini kanıtlamaktı.


Aşağıda bulunan ürünler, yapılan bu workshop sonucunda ortaya çıkmış ürünlerdir. Tüm tasarımların prototipleri yapılarak, Londra’ da test edilmek üzere dağıtılmıştır. Sandalyeler de çok sayıda prototip üretilerek merkezdeki lokantalardan bazılarına test için verilmiştir.


Yine aynı amaçla çalışmalarını yapan ve bu konuda rakiplerinden çok ilerde olan şirket  “Sweet Dreams Security”dir. Geniş anlamda, çevresel güvenlik sorunlarına odaklanmış olan bu şirket, pek çok okulda düzenledikleri workshoplarla büyük bir ürün tasarım serisine sahip. Bunun yanında, psikolojik rahatsızlık ve fobi haline gelen çevresel etkiler sonucunda oluşmuş güvenlik korkuları ve ev içi güvenlik korkuları gibi konulara yönelen bir şirkettir. Aldıkları bu önlemlerin yanında diğer güvenlik şirketlerinden farklı olarak, soruna ironik bir bakış açısı ile yaklaşarak bu konsepte güzel, sempatik ve şirin objeler tasarlayarak, korkulardan ve işin kötü olan ciddi tarafından az da olsa uzaklaştırarak, çevresel güzellik ve pozitif bir etki yaratabilmeyi amaçlamaktadır.  

Seçilmiş olan tasarımlar  “Sweet Dreams Security” den Matthias Megyeri’ ye ait.  Daha önce defalarca sergilenmiş ve pek çok şehirde de üretimi yapılarak, kullanılmaya başlayan tasarımlardır.

0 yorum:

Yorum Gönder